21 de euro pe hectar prin plati nationale

 Guvernul a aprobat, în 9 octombrie 2013, Hotărârea care stabileşte cuantumul plăților naționale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul  2013 la  21 euro pe hectar.

 Producătorii agricoli din România vor primi însă mai puţini bani în conturi, din cauza reducerii liniare aplicată de depăşirea suprafeţei negociate cu UE pentru acordarea plăţilor pe suprafaţă.

 Cultivatorii de in şi cânepă pentru fibră, hamei, tutun, sfeclă de zahăr, vor mai primi din bugetul naţional, în contul plăţilor naţionale directe complementare specifice, decuplate de producţie, un sprijin suplmentar , astfel:
- in şi cânepă pentru fibră - 63,37 euro/hectar;
- hamei – 335 euro/hectar;
- tutun – 1.279 euro/hectar;
- sfeclă de zahăr – 113,65 euro/hectar (În cazul diminuării suprafeţelor urmare a controalelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, plafonul unitar pe suprafaţă poate creşte, fără a depăşi plafonul total de 3.031.000 euro).

 „Hotărârea de Guvern stabileşte un cuantum al plăţilor care reprezintă nivelul la care se pot acorda plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal pentru anul 2013, în condiţiile alocărilor bugetare cu această destinaţie pentru anul 2014. Suprafaţa pentru care se acordă aceste plăţi este de 6,861 mil. ha, şi a fost determinată de APIA pe baza cererilor de plată depuse de beneficiari pentru Campania de plăţi 2013, aşa cum a rezultat din interogarea bazei de date la 3 octombrie 2013”, precizează Ministerul Agriculturii, într-un comunicat de presă.  (agroinfo.ro)