accesul fermierilor la bani europeni se va face mai usor din 2014. Oare?

25.09.2013 10:02

Viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020 va facilita accesul fermierillor la banii europeni prin simplificarea procedurilor si prin reducerea numarului de masuri in cadrul carora vor fi depuse proiecte. De asemenea, acesta prevede sporirea finantarilor acordate tinerilor fermieri.

Potrivit secretarului de stat in Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, viitorul PNDR va cuprinde doar 14 masuri fata de cele 24 existente in prezent. Acesta a declarat saptamana trecuta, in cadrul conferintei Romanian Agribusiness Conference, ca zootehnia va fi considerata o prioritate incepand de anul urmator.
 "Am stabilit 14 masuri pe noul PNDR, desi eu am sperat sa fie numai 11, pentru ca ideea de baza este sa reducem mult birocratia si numarul masurilor pentru a ne concentra doar pe acelea care pot dezvolta cu adevarat mediul rural din Romania (...) Dorinta mea este sa sustinem cat mai mult sectorul zootehnic, ca sa mergem cat mai mult pe produse cu valoare adaugata mare. Noi exportam cereale in loc sa le utilizam la cresterea porcilor si importam masiv purcei si carne de porc. Dupa anul 2011, Romania a devenit al cincilea exportator european de cereale, ceea ce pentru mine nu este un motiv de lauda, pentru ca una este sa exporti o tona de grau cu 200 de euro si alta o tona de carne de porc cu 1.500 de euro", a precizat Achim Irimescu, in cadrul conferintei.
 Secretarul de stat a precizat ca fondurile europene vor fi indreptate cu precadere catre domeniile care pot dezvolta in mod real mediul rural romanesc, dand ca exemple investitiile in zootehnie si in industria alimentara, sprijinirea tinerilor, dar si investitiile in infrastructura rurala.
 “Desi noi nu ne-am dorit asa mult pentru investitii in infrastructura rurala, intrucat sunt alte fonduri mai consistente pentru infrastructura, pana la urma vom da 1,2 miliarde de euro. De asemenea, vom acorda 30% din totalul fondurilor pentru masurile de agromediu, pentru ca este cerinta CE, dar si o suma pentru grupurile de producatori. Repet, intentia noastra este sa ne concentram pe partea de investitii in ferma si in industria alimentara pentru ca Romania are cea mai proasta incarcatura pe tractor din Europa. Daca, in Polonia, sunt 9,6 tractoare la 100 de hectare, in Romania sunt 1,4 tractoare la aceeasi suprafata. si daca am da toti banii de investitii in ferme nu ar ajunge pentru a avea un nivel suficient de dotare tehnologica", a mai declarat Achim Irimescu.  (agroinfo.ro)