afaceri cu melci

 

 Afacerile crescatorilor de melci din Romania au inceput cu pasi timizi, in ritm de melc, insa in ultimii ani aceasta nisa a cunoscut din ce in ce mai mult succes. Procesatorii de carne de melc procesata primesc din ce in ce mai multe comenzi de pe pietele externe, astfel ca, potrivit datelor Institului National de Statistica, in primele 11 luni ale anului trecut, exporturile pe acest segment s-au ridicat la 4,5 milioane de euro, in crestere cu 2,2% fata de anul 2012.

 Procesatorii autohtoni de carne de melc, in frunte cu Rolux din Hateg si Bioprod din Avrig au exportat aproximativ 724 de tone de carne de melc, la un pret mediu de 6,2 euro/kilogram.
 „Productia merge in totalitate la export pentru ca in Romania nu exista o piata pentru astfel de produse. Noi exportam catre compania-mama din Franta si ei trimit la randul lor catre alte piete, o mare parte ajungand in Germania“, a decarat pentru zf.ro Simona Rosu, administratorul Rolux, procesaror de carne de melc din Hateg cu afaceri de 2,7 mil. euro anul trecut din procesarea carnii de melc.
 Carnea de melc reprezinta o delicatesa foarte apreciata in strainatate, unde restaurantele se intrec a oferi feluri de mancare exotice. In topul consumatorilor de carne de melc se afla detasat Franta, fiind urmata de Italia, Spania, Grecia si mai nou de Statele Unite ale Americii si Japonia. Melcii reprezinta o baza solida si in medicina, fiind folositi in prelucrarea medicamentelor pentru intarirea sistemului imunitar. Asadar, pe langa piata de desfacere alimentara, mai exista o noua piata ce are nevoie de materii prime.
 Principalele specii de melci crescute in Romania sunt Helix Pomatia si Helix Lucorum.  (agroromania.ro)