agro meteo - decembrie

28.11.2013 10:28

 Pe parcursul lunii decembrie 2013, temperaturile medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normele climatologice în vestul, sudul şi sud-estul ţării, iar în zonele nordice, nord-estice şi centrale, vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit.

 Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general normale în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând centrul şi sud-estul teritoriului, unde se pot înregistra cantităţi de apă peste mediile multianuale.
Starea solului
 În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii decembrie 2013, se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Local în sudul şi estul teritoriului agricol, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol.
Caracteristici fenologice
 În funcţie de evoluţia condiţiilor agrometeorologice din luna decembrie, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor evolua în general mai lent, treptat producându-se intrarea în starea de repaus biologic, în majoritatea zonelor de cultură. Culturile semănate în afara epocii optime, insuficient călite şi nepregătite la condiţiile de iernare, vor putea fi expuse riscului temperaturilor minime din aer şi sol situate sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor din această perioadă.
 Culturile de orz şi grâu de toamnă, funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire, la nivelul întregii ţări. 
 Sub aspect fenologic, la rapiţă se va continua înfrunzirea, starea de vegetaţie a culturilor prezentându-se în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate în afara epocii optime. 
 Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge stadiul de repaus vegetativ în toate plantaţiile, speciile fiind în general bine adaptate la condiţiile de iernare.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:
•    Efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
•    Controlul viabilităţii plantelor la culturile de toamnă;
•    Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşaminte pe bază de fosfor şi potasiu. (agrorinfo.ro)