ajutor de minimis pentru achizitionarea de tancuri pentru lapte

07.11.2013 15:25

Guvernul a aprobat miercuri acordarea unui ajutor de minimis în valoare de 5.000 de euro pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui, începând cu 2014. Măsura vizează peste 41.000 de gospodării şi va asigura comercializarea laptelui conform normelor comunitare în domeniu, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

“Guvernul a adoptat o hotărâre privind acordarea unui ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui. (...) Impactul asupra populaţiei va fi unul semnificativ. Aşa cum ştiţi perioada de tranziţie pe care România o are expiră la 31 decembrie 2013, mă refer la conformitatea laptelui crud şi procesarea laptelui conform şi neconform fără separare în unităţi de procesare. (...) Ca atare, la 1 ianuarie 2014, tot laptele crud care se procesează trebuie să fie conform din cel puţin două puncte de vedere: al numărului total de germeni care determină calitatea laptelui respectiv,  igiena laptelui respectiv, şi din punct de vedere al numărului de celule somatice care determină sănătatea animalului de la care provine laptele”, a afirmat ministrul Agriculturii, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de Guvern.
 Şeful MADR consideră că impactul măsurii va fi destul de mare având în vedere că, la ora actuală, în România mai sunt “peste 41.500 de gospodării, de exploataţii, care au între unu şi cinci capete şi care, de la 1 ianuarie 2014, practic vor fi în imposibilitatea de a comercializa lapte neconform sau care să fie certificat ca fiind conform pe piaţă sau spre unităţile de procesare”.

 Potrivit acestuia, în cadrul acestor gospodării se regăsesc “210.000 de capete dintr-un total de 1,131 milioane de capete de animale înscrise în registru la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură”. “Având în vedere că toate aceste gospodării sunt împărţite pe toată suprafaţa ţării, în toate comunele din România, iniţiativa cu care venim astăzi vizează instalarea câte unui tanc de răcire în fiecare comună din România. Un rol important vor avea primăriile din fiecare comună. Am discutat, deja, cu Asociaţia Comunelor din România şi vom continua discuţiile şi săptămâna viitoare. Practic, vom avea la dispoziţie din bugetul anului 2014, imediat în ianuarie 2014, 70,8 milioane de lei pentru a pune la dispoziţia celor care înţeleg să se constituie în Asociaţii de crescători de animale la nivelul fiecărei comune din România. Valoarea acestui ajutor de minimis nu poate să depăşească cinci mii de euro pe Asociaţie, deci pe comună. Intenţia noastră este ca prin aceste discuţii pe care le vom avea în zilele următoare, cu ajutorul primarilor, în luna noiembrie şi decembrie, să avem o singură Asociaţie de crescători în fiecare comună, mă refer la acei crescători, repet, între 1 şi 5 capete, iar acea Asociaţie să achiziţioneze singură un tanc de răcire a laptelui a cărei valoare să nu depăşească cinci mii de euro. Aşadar, în perioada ianuarie-martie 2014, vor putea să vină, după ce vor fi constituiţi, cu actul de înfiinţare a acestor asociaţii, cu factura proforma pentru tancul de răcire pe care vor să-l achiziţioneze, la sediile primăriilor şi, mai departe, la sediile Ministerului Agriculturii pentru a beneficia de decontarea acestor sume”, a declarat ministrul Agriculturii.
El a precizat că beneficiarii ajutorului de minimis nu vor trebui să plătească nicio taxă şi că în plus s-au purtat discuţii ca primăriile să pună la dispoziţie cu titlu gratuit terenul unde va fi amplasat tancul de răcire a laptelui.  Sursa: Agerpres