APIA - 2015

 

 După 2015, fermierii care dețin între 5 și 30 de hectare vor primi un sprijin mai mare pe suprafață prin introducerea plății redistributive, un nou mecanism prin care se încearcă stimularea asocierii celor 800.000 de fermieri care dețin între 1 și 5 hectare.

 „Din 2015 o să dăm o plată mai mare pentru fermierii care au o suprafață între 5 și 30 de hectare, decât pentru cei care au între 1 și 5 hectare. Noi vrem să îi stimulăm pe cei care au între 1 și 5 hectare să intre să se asocieze și să beneficieze de o plată mai mare. De exemplu, din calculele noastre cei care au între 1 și 5 hectare, pot să primească maxim 173 de euro pe hectar dacă îndeplinesc toate condițiile, iar cei care au între 5 — 30 hectare pot să primească 220 de euro pe hectar. Este stimulativ. Un fermier care are 4 hectare poate să se asocieze cu vecinul ca să ia 220 de euro pe hectar. Vrem să creăm clasa medie pentru că încă sunt 800.000 de fermieri care dețin între 1 și 5 hectare și doar în jur de 30.000 de fermieri cu suprafețe între 5 și 30 de hectare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, într-un interviu referitor la prioritățile anului 2014.

 Potrivit datelor MADR, cele patru categorii de plată pe suprafață care se vor aplica din 2015 sunt între 1-5 ha, 5-30 ha, 30-60 ha și peste 60 ha, plata distributivă fiind acordată doar celor din a doua categorie. În aceste condiții un fermier care are 100 de hectare poate primi pentru primele 5 ha - 173 de euro, pentru următoarele până în 30 de hectare - 220 euro/ha, pentru cele până în 60 de ha - 173 de euro/ha, iar pentru restul de 40 de hectare - 150 de euro pe ha.

Schimbările se aplică din 2015
Șeful MADR a subliniat că sistemul plăților pe suprafață se modifică din 2015, când se vor aplica modificările incluse în reforma PAC privind condiția de înverzire și plata redistributivă. „În 2014 nu aplicăm aceste două modificări pe care le avem la reforma PAC și anume condiția de înverzire și plata redistributivă, însă din 2015 se schimbă sistemul și vom da diferențiat pentru cei care au între 1-5 hectare, 5-30 hectare, 30-60 hectare și peste 60 hectare. La fiecare plată, indiferent cum este ea, trebuie să se respecte și pachetul de înverzire pentru că 30% din plata totală este condiționată de pachetul de înverzire. Dacă nu l-a îndeplinit se ia cu 30% mai puțin”, a mai subliniat Constantin.

Plăţile de la bugetul de stat se transformă în ajutoare de tranziţie
Începând de anul viitor, ajutorul pe suprafață acordat de la bugetul de stat (CNDP) se va transforma în ajutor național de tranziție (TNA) care va fi diminuat cu 25% față de nivelul de finanțare de la buget din 2013 și anual cu încă 5% până va ajunge în 2020 la un nivel de 50% din valoarea acordată pe hectar în 2013. În ceea ce privește pachetul de înverzire, acesta are trei condiții și vor trebui respectate de fermieri dacă vor să primească suma maximă din plățile pe suprafață.„Este vorba de condiția de rotație a culturilor, minimum două culturi pe suprafețele mici și minimum trei pe suprafețele mari, a doua condiție este legată de pajiști, respectiv să păstreze aceste suprafețe și a treia vizează zona rămasă nelucrată, care trebuie să fie în primii ani de 5% și pe urmă crește la 7%. Nelucrată sau cu anumite culturi proteice sau cu perdele forestiere, iar culturile proteice vor fi definite de regulamentul european. Dacă sunt respectate de către fermieri aceste condiții și cred că se vor respecta înseamnă un plus de 30% din suma totală”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Obiectivele ministerului vizează predictibilitatea din agricultură
Șeful MADR a mai arătat că unul din obiectivele permanente ale ministerului vizează predictibilitatea din agricultură. „Vrem să creăm predictibilitate în agricultură, este unul dintre obiectivele noastre permanente, pentru că fermierii trebuie să știe nivelul sprijinului financiar ca să nu mai vină în fiecare an cu greve sau acțiuni de protest pentru o subvenție mai mare sau cum împărțim fondurile europene. La începutul anului 2014 am prezentat fermierilor nivelul sprijinului în ceea ce privește plata pe suprafață până în anul 2020. Dacă reușim să integrăm și PNDR și toate aceste măsuri fermierii își pot face proiecțiile financiare, planurile de afaceri mult mai ușor în perioada imediat următoare”, a menționat Constantin.

Pentru calculul nivelului SAPS, MADR a utilizat o suprafață de 9,7 milioane ha, pentru nivelul TNA vegetal — 6,2 milioane hectare, pentru calculul plății redistributive — 2,5 milioane ha, iar pentru tineri fermieri s-a calculat un plafon de 115.360 fermieri și o suprafață de 1,9 milioane ha.  sursa: Agerpres