avans pentru fermieri

Începând de miercuri, 16 octombrie 2013, fermierii români vor primi avansul de 50% din plățile pe suprafață acordate din bani europeni, respectiv 61 euro/hectar, a anunţat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în 15 octombrie 2013, în deschiderea conferinţei „Agri-Business pe profit: Finanţarea afacerilor din agricultură”, organizată la Bucureşti.

 „În următoarele două săptămâni, circa 600 milioane de euro, reprezentând avansul de 50% din plățile pe suprafață, vor ajunge în conturile fermierilor. Diferența de până la 160 de euro pe hectar va fi plătită după data de 1 decembrie 2013 și am speranța ca până în luna martie a anului 2014 să finalizăm plățile pe suprafață”, a spus ministrul Agriculturii, potrivit unui comunicat al MADR.

 Plăţile directe pe suprafaţă din bani europeni (SAPS) pentru 2013 sunt de 139 euro/ha, la care se aplică o scădere din cauza suprafeţei de plată mai mari decât cea negociată cu UE. La această sumă se adaugă 21 euro/ha din bugetul naţional.

 Daniel Constantin a precizat, totdată, că este pentru prima dată când Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) plătește avansul pentru Axa 2, respectiv pentru măsurile de agromediu, până în prezent fiind efectuate plăți de 275 milioane euro.  (agroinfo.ro)