avans pentru platile directe

07.10.2013 19:21

În două săptămâni vom plăti avansurile pentru plăţile directe. Vom plăti aproape 600 de milioane de euro între 15 şi 30 octombrie, a declarat Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

 “Chiar astăzi (joi n.r) am văzut cifrele, s-au autorizat şi în mare parte au fost plătiţi 270 de milioane de euro, reprezentând doar avansul pe Axa 2. Plata europeană creşte faţă de anul trecut, de la 119 euro pe hectar la 139 euro pe hectar, sigur că şi contribuţia de la bugetul de stat va creşte şi va fi de 21 euro pe hectar”, a spus ministrul Agriculturii.
 Potrivit acestuia, dacă anul trecut fermierii au primit 154 de euro pe hectar, anul acesta vor primi aproximativ 160 de euro pe hectar. “Acestea sunt cifrele pe care le-am agreat şi cu Ministerul de Finanţe. Sigur, avem 21 euro pe hectar plata complementară de la bugetul de stat, plafonul maxim era de 27 de euro, dar pentru că anul trecut am avut un coeficient de reducere, anul acesta am vrut să acordăm o plată exactă de la buget, respectiv 21 de euro pe hectar”, a adăugat Daniel Constantin, precizând că din păcate, bugetul pe anul 2013 nu a permis şi nu a avut acoperită plata pentru subvenţia la motorină. “HG prevede o sumă de 605 de milioane de lei pe care o vom plăti în perioada următoare către fermieri şi vom acoperi subvenţia la motorină”, a spus şeful MADR, potrivit Agerpres.