avem TVA prea mare

18.04.2014 13:04

 

 România rămâne ca o insulă cu una dintre cele mai mari taxe pe valoare adăugată (TVA) din Europa, în condiţiile în care unele ţări au ajuns la 5% TVA, a declarat, joi, Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.

„Orice creştere de impozit pe alimente este o greşeală paradoxală. Consider că un impozit pe mâncare este un impozit ticălos pentru că orice cetăţean are dreptul de a cumpăra orice doreşte la un preţ rezonabil ca să supravieţuiască. Cred că o scădere rapidă a TVA la carne va aduce un consumator mai fericit, Guvernul va avea mai mulţi bani şi industria alimentară românească va putea concura cu industriile similare din Europa. România rămâne ca o insulă cu una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată (TVA) din Europa”, a precizat Minea.

 Potrivit preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, România are la carne cel mai mic preţ din Europa, la poarta fermei, de numai 4,5 -5,8 lei pe kg. 

  Potrivit datelor prezentate de reprezentanţii din industria cărnii din România, statul pierde anual peste 450 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale la carne şi produse din carne, iar România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne din Europa, numai Danemarca având un nivel mai mare al TVA, respectiv de 25%. 
 Asociaţiile patronale din industria cărnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne şi preparate din carne precum şi o platformă on-line, www.taietva.ro, prin intermediul căreia românii se vor putea implica direct în susţinerea acestei campanii şi vor putea urmări demersurile făcute în acest sens. (agroinfo.ro)