banane infestate

 

 Culturile de banane din Asia de Sud Est, Orientul Mijlociu si Africa sunt distruse de o boala care ar putea afecta productia mondiala, cauzand pierderi de 8.9 miliarde de dolari, se arata intr-un raport al Organizatiei pentru Alimente si Agricultura (FAO) a Natiunilor Unite.

 Tulpina TR4 a bolii Panama, o ciuperca care ataca radacinile plantei, distruge in totalitate soiul de bananeCavendish, care asigura 95% din livrarile catre importatori, inclusiv din America de Nord si Europa, a declarat Fazil Dusunceli, un official FAO, citat de Bloomberg.
 Cu toate ca virusul nu a ajuns la culturile exportatorilor din America Latina, precum Ecuador, Costa Rica sau Columbia, prezenta TR4 a fost semnalata in Iordania si Mozambic, indicand faptul ca boala a depasit granitele Asiei, a mai precizat  Dusunceli.
 Exporturile globale au atins in 2011 un nivel record, totalizand 18.7 milioane de tone, bananele devenind astfel cel mai comercializat fruct. Potrivit rapoartelor FAO, cel mai mare importator este SUA, urmat de Belgia, al carui port Antwerp este cotat ca fiind cel mai mare port de banane din lume.
 Pretul de export al bananelor din Ecuador – cel mai mare furnizor din lume – a fost atins in luna martie cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni, 966.86 dolari per tona.
 Zeci de mii de hectare de culture de banana din Indonesia, China, Malaezia, Filipine si Australia au fost distruse de tulpina TR4, de la aparitia sa in Asia, in anii 90, conform datelor Universitatii Wageningen din Olanda.
 O tulpina diferita a bolii Panama a decimat un alt soi de banane, cunoscut sub numele de Gros Michel, in anii ’50, fapt cea a determinat producatorii sa treaca la soiul Cavendish, rezistent in acea perioada la ciuperca respectiva.
Specialistii lucreaza la crearea unor noi varietati de banane care sa fie rezistenta la tulpina TR4, dar pana atunci FAO recomanda masuri fitosanitare pentru a tine sub control raspandirea bolii. (agroromania.ro)