bani pentru crescatorii de animale

09.04.2014 10:18

 

 Vesti bune pentru agricultori inainte de Sarbatorile Pascale, venite din partea secretarului de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Tamas Nagy, care le-a dat asigurari ca pana la Paste vor primi subventiile pentru combustibil, iar crescatorii de bovine vor primi, de asemeni, fondurile cuvenite pentru ingrijirea animalelor.
 Promisiunile au fost facute in cadrul unei intalniri pe care demnitarul a avut-o zilele trecute cu autoritatile locale, reprezentantii institutiilor care activeaza in domeniul agriculturii si cu fermierii din judetul Covasna, ocazie cu care Tamas Nagy a spus ca in cadrul ministerului pe care il reprezinta se lucreaza intens la stabilirea noii strategii de dezvoltare rurala a Romaniei.
 Chestionat de reprezentantii fermierilor prezenti in sala, in privinta subventiilor pentru combustibil si a celor pentru crescatorii de animale, secretarul de stat a facut cunoscut faptul ca in ultimele trei saptamani aceste probleme s-au aflat pe agenda sa de lucru si ca a reusit sa obtina aceste subventii, care vor ajunge la beneficiari inainte de Paste. Este vorba de subventiile pentru combustibil si cele pentru crescatorii de bovine, care, conform lui Tamas Nagy, ar trebui sa primeasca banii cel tarziu saptamaina viitoare.
 Acesta a mai anuntat ca procedura obtinerii subventiilor de catre crescatorii de bovine, ovine si caprine va fi mai putin birocratizata, in sensul ca  va trebui doar ca beneficiarii sa depuna o cerere in acest sens la APIA. Pana acum, termenul limita era prea scurt iar subventiile se acordau dupa un sistem de criterii complicat, care facea ca deseori sa se intarzie platile, insa secretarul de stat a dat asigurari ca lucrurile se vor simplifica mult.
 Tamas Nagy a mai precizat si faptul ca anul acesta a crescut si valoarea ajutorului acordat, care in cazul crescatorilor de bovine pentru carne a ajuns la 300 de euro, iar al celor care cresc vaci de lapte, la 71 de euro. Totodata, a mai declarat secretarul de stat, valoarea subventiei pentru combustibil a fost majorata de la 1,39 de lei pe litru, la 1,46 de lei pe litru, pentru a se compensa astfel cresterea pretului la combustibil. (agroromania.ro)