Box Oficce-ul romanesc

07.01.2014 10:23

 

 "Poziția copilului" de Călin Netzer, filmul care a adus României primul trofeu Ursul de Aur pentru lungmetraj, și debutul în lungmetraj al regizoarei Iulia Rugină, "Love Building", s-au clasat pe primele două locuri ale box office-ului românesc în 2013, potrivit informațiilor obținute de AGERPRES de la distribuitori.

 Clasarea filmului "Poziția copilului" pe primul loc în box office-ul autohton al lui 2013 nu a fost o surpriză, deoarece filmul care a avut încasări de 1.248.126 de lei și 117.809 spectatori a devenit pelicula autohtonă cu cel mai mare succes la public din ultimul deceniu. 

 Distribuit de Parada Film, "Poziția copilului" a rulat în cinematografele românești de la 8 martie până pe 1 decembrie inclusiv. Filmul a început anul 2013 cu două trofee câștigate la festivalul Internațional de Film de la Berlin — Ursul de Aur și premiul criticii internaționale FIPRESCI. Cu un scenariu scris de Călin Netzer și Răzvan Rădulescu, "Poziția copilului" spune povestea relației dintre o mamă posesivă și fiul său într-un moment critic al vieții acestora. Rolurile principale sunt deținute de Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache. "Poziția copilului" a fost propunerea României la Oscar, la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină", dar filmul nu a fost inclus pe lista scurtă alcătuită anterior nominalizărilor la această distincție. 
 "Love Building", un proiect finanțat independent, care a inclus un grup mare de actori neprofesioniști, s-a clasat pe locul al doilea în box office-ul autohton, cu încasări de 422.602 lei și 26.739 de spectatori. Filmul, care îi prezintă în distribuție și pe Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, spune povestea unei "tabere pentru adulți" unde cuplurile vin să își rezolve problemele din relații. Adus pe marile ecrane de MediaPro Distribution, filmul a rulat în sălile de cinema de la 13 septembrie până la finalul anului 2013. 

 Pe locul al treilea al box office-ului se regăsește un film horror — "Domnișoara Christina" de Alexandru Maftei, care a avut încasări de 278.459 de lei și 24.888 de spectatori. Distribuit de Abis Studio, filmul regizat de Maftei a rulat în cinematografele românești de la 1 noiembrie până la finalul lui 2013. Cu Maia Morgenstern, Tudor Aaron Istodor și Ioana Anastasia Anton, pelicula este inspirată din textul omonim al lui Mircea Eliade. (agerpres)