buletin agrometeo 11-17 octombrie

11.10.2013 14:15

 În primele zile ale intervalului 11 – 17 octombrie 2013 va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, în cea mai mare parte a ţării.

 Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 10...21°C la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C şi 8...14°C în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.
 Temperatura maximă a aerului se va situa între 15...26°C, la nivelul întregii ţări.
 Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2...16°C, pe aproape întreg teritoriul agricol, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.
 Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 8...14°C, valori în general favorabile parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă semănate până în prezent, precum şi continuării semănatului.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara.
Caracteristici agrometeorologice
 Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În vestul Crişanei şi al Maramureşului, sud-vestul Munteniei, centrul şi izolat în nordul Moldovei, se vor semnala deficite moderate de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
 În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă semănate în epoca optimă vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole.
 La cultura de porumb (hibrizii tardivi) se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare.
 Sfecla de zahăr din majoritatea bazinelor de cultură va parcurge fazele de îngroşare a axei hipocotile şi maturitatea tehnologică, totodată extinzându-se suprafeţele recoltate.
 În toate plantaţiile, speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea rodului/lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.
 Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă va înregistra faza de înfrunzire (2-6 frunze), iar pe suprafeţele semănate tardiv se vor continua germinarea şi răsărirea (10-100%).
 În funcţie de data semănatului, la orzul şi grâul de toamnă vor predomina fazele de germinare (10-100%), răsărire (10-80%) şi apariţia frunzei a treia (10-30%), continuându-se totodată lucrările de însămânţare.
Recomandări de specialitate:
•    Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole de sezon;
•    Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
•    Pregătirea patului germinativ şi urgentarea însămânţărilor la grâul de toamnă, deoarece culturile înfiinţate în afara epocii optime nu vor mai avea resurse termice suficiente pentru parcurgerea integrală a proceselor de vernalizare şi călire;
•    Lucrări de întreţinere în vii şi livezi.   (agroinfo.ro)