buletin agrometeo

Pe ansamblu, în perioada 19 - 25 septembrie 2013 va predomina o vreme uşor mai rece decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole. 

 Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7...20°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute cu 1...3°C, în raport cu mediile multianuale. 
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 11...26°C, în aproape toată ţara. 
 Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3...13°C, pe întreg teritoriul agricol, posibil mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei. 
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 14...23°C în cea mai mare parte a ţării, limite optime continuării însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv, germinare, răsărire şi local, apariţia primelor frunze. 
Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toate zonele de cultură. Izolat, la începutul intervalului, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice
 În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de umiditate se va menţine în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. 
 Seceta pedologică moderată, puternică şi extremă se va semnala îndeosebi în sudul, sud-estul şi local în vestul şi estul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole 
 Ca urmare, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde acestea vor fi mai încetinite. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi local, apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. 
Floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), în cea mai mare parte a teritoriului, iar local se vor putea finaliza lucrările de recoltare. 
Hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb vor parcurge maturitatea deplină (60-100%), pe majoritatea suprafeţelor, continuându-se totodată recoltarea. 
 În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi local, maturitatea deplină. 
 Cartoful se va afla predominant la maturitatea tehnologică, finalizându-se suprafeţele recoltate. 
 Speciile pomi-viticole îşi vor continua fazele de coacere şi maturare a rodului/lemnului şi recoltarea în toate plantaţiile. 
 Rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze (10-100%), extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor agricole.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale; 
• Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm/ogor; 
• Pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil; 
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.  (agroinfo.ro)