Buletin agrometeorologic 17-23 septembrie

18.09.2013 09:46

 Vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul intervalului 17 - 23 septembrie 2013 va intra treptat într-un proces de răcire, aceasta devenind normală sub aspect termic, pe aproape între teritoriul agricol al ţării. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 13...23°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C şi 9...21°C în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor agricole. 
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13...29°C, la nivelul întregii ţǎri. 
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsǎ între 4...16°C, în aproape toate regiunile agricole, posibil mai scǎzutǎ în zonele depresionare. 
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 14...25°C în cea mai mare parte a ţării, favorabilă pentru desfǎşurarea însǎmânţǎrilor de toamnǎ şi parcurgerii fazelor de germinare si rǎsǎrire la culturile de rapiţǎ semǎnate pǎnǎ la aceastǎ datǎ. 
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă pot depăşi 20-25 l/mp şi izolat chiar 50 l/mp, în special în prima parte a intervalului.

Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apă pe adâncimea de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. 
Izolat, în sud-estul Munteniei şi al Moldovei se vor semnala excese de umiditate, precum şi băltiri temporare de apă la suprafaţa solului. În Oltenia, jumătatea de sud a Dobrogei, sud-vestul şi sud-estul Munteniei, sudul şi sud-vestul Banatului, local în sudvestul şi estul Transilvaniei, vestul Crişanei şi al Moldovei, conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole 
În condiţiile agrometeorologice prognozate, pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţǎrii. De asemenea, în zonele depresionare procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor putea desfǎşura uşor mai lent. 
La cultura de floarea-soarelui din nordul şi centrul ţării se va definitiva maturitatea deplină (80-100%), continuându-se şi chiar finalizându-se lucrǎrile de recoltare.
Porumbul se va afla la maturitatea deplinǎ (30-100%), iar la hibrizii semitardivi se va continua recoltarea, în aproape toate regiunile agricole. 
Sfecla de zahǎr din Transilvania, Moldova şi Crişana îşi va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahǎrului în rǎdǎcinǎ, precum şi izolat începutul maturităţii tehnologice. 
În principalele bazine de culturǎ, la cartoful ajuns la maturitatea tehnologicǎ se vor putea finaliza lucrările de recoltare. 
La pomii fructiferi şi viţa de vie vor predomina acumularea zahǎrului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea. 
Cultura de rapiţǎ semǎnatǎ în epoca optimǎ va înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-rǎsǎrire. Totodatǎ, se vor continua lucrǎrile de semǎnat, la nivelul întregii ţǎri.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale; 
• Continuarea lucrǎrilor de arat şi pregǎtirea patului germinativ în vederea însǎmânţǎrii speciilor de toamnǎ (rapiţǎ, orz şi grâu) în epoca optimǎ, îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil; 
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.  (agroinfo.ro)