cartofi mai multi

22.08.2013 19:33

 În acest an, producţia de cartofi va fi cu 18 până la 20% mai mare decât cea de anul trecut obţinându-se o producţie medie de peste 20 de tone la ha, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea.

"Din primele estimări recolta de cartof este mai mare decât cea de anul trecut. Producţia per total va fi bună, dar nu suficient de mare pentru că suprafeţele cultivate au scăzut comparativ cu anul trecut. Consider că nu ar mai trebui să importăm cartof pentru că avem din producţia internă, dar acest lucru nu se întâmplă. Importurile au crescut în primul semestru şi nu înţeleg de ce nu sunt stopate din moment ce avem cartofi de consum din producţia internă", a spus Ioan Benea.

Recoltatul cartofilor în judeţul Braşov va începe după data de 25 august, iar preţul cu care va vinde fermierul după recoltare va fi sub 1 leu/kg. "Cred că preţul va creşte odată cu răcirea vremii şi va ajunge la doi lei pe kg sau chiar mai mult, dacă ţinem cont că în acest moment în alte ţări europene cum este Austria, un kg de cartof costă un euro”, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România.
În prezent, în pieţele din Braşov, cartofii din recolta acestui an se vând începând cu 1 leu/kg, până la 1,5-2 lei, în funcţie de calitate şi mărime.

Ioan Benea susţine că dacă fermierii nu vor fi ajutaţi financiar la cultivarea cartofului, an de an suprafaţa va scădea, iar importurile vor fi din ce în ce mai mari.            Sursa: Agerpres