cautam piata de desfacere in China

22.07.2013 20:59

 Experţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se vor întâlni, în perioada 22 - 31 iulie, cu reprezentanţi ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Chineză (AQSIQ) pentru identificarea unor oportunităţi de export pentru România, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

 Autoritatea anunţă că două delegaţii ale AQSIQ vor sosi în România, una pentru o documentare cu privire la posibilităţile de export de bovine vii pentru reproducţie şi producţie de lapte şi cealaltă pentru verificarea unor unităţi de procesare a cărnii de porc şi a produselor din carne de porc, tot în vederea exportului acestor produse pe piaţa chineză.
 Pe agenda întâlnirilor vor figura discuţii între cele două părţi cu privire la legislaţia în domeniu, modul de prevenire al bolilor, modul de verificare în laboratoare şi cel de emitere al certificatelor sanitare veterinare.

 De asemenea, reprezentanţii AQSIQ vor vizita Direcţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene şi laboratoarele oficiale din cadrul acestora, ferme de bovine şi porcine, precum şi unităţi de abatorizare, de producţie şi procesare a cărnii de porc.
 Prin aceste vizite oficiale ANSVSA a stabilit un dialog direct cu AQSIQ pentru a facilita relansarea exporturilor româneşti de animale vii şi produse alimentare pe piaţa chineză şi pentru a veni în sprijinul unui număr important de fermieri şi producători români de alimente de origine animală, care sunt interesaţi să exporte în această ţară.

 Potrivit specialiştilor, avantajele ţării noastre, în ceea ce priveşte exportul de bovine, constau în aceea că în România nu a evoluat şi nu evoluează encefalopatia spongiformă bovină (boala vacii nebune) şi în faptul că în China nu există rase de bovine producătoare atât de lapte cât şi de carne. 
La sfârşitul lunii august 2013, ministrul adjunct al AQSIQ, Wei Chuanzhong, va efectua o vizita la Bucureşti, în vederea semnării unui Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor între autorităţile veterinare ale celor două ţări.  (agroinfo.ro)