ce mai intercepteaza CIA?

17.11.2013 20:03

Agentia Centrala de Investigatii (CIA) colecteaza masiv inregistrari privind transferurile internationale de bani efectuate prin companii precum Western Union. Este vorba despre informatii financiare si personale de la milioane de americani,  scrie France24.
 Ca si programul NSA, programul CIA este autorizat de un tribunal national de securitate secret, Foreign Intelligence Surveillance Court.
Vastul program de colectare a datelor financiare ale americanilor ar trebui sa ajute la identificarea activitatilor cu potential terorist in SUA.
 Intr-o evolutie paralela, a fost dezvaluit ca aproape 30 de agentii guvernamentale americane au colectat si impartasit intre ele informatiile personale ale americanilor. Dintre miile de persoane urmarite, foarte putine aveau legaturi cu Guvernul federal.
 O lista de 4.904 persoane a fost creata de oficialii americani care urmareau doua persoane suspectate ca ar fi invatat oamenii cum sa pacaleasca testul cu aparatul poligraf. Lista a ajuns la agentii precum fiscul, CIA, NSA, si altele, care si-au introdus numele si datele in bazele lor de date, in eventualitatea ca una din persoanele suspecte va fi supusa unui test cu detectorul de minciuni pentru a obtine o slujba in Guvernul federal, scrie Russia Today.
 Un numar mare din persoanele aflate pe lista de suspecti nu lucreaza pentru Guvern - este vorba despre pompieri, asistente, politisti, cercetatori si altii. Multi dintre acestia nu au primit niciodata sfaturi de la cei doi instructori pentru testul poligraf anchetati si nici nu au avut vreodata contact cu acestia, ci doar au cumparat o carte sau un DVD de la unul din cei doi barbati, dorind sa treaca testul din motive personale, nu pentru a se angaja in Guvernul federal (ziare.com).