chinezii au ajuns pe luna

16.12.2013 18:30

 Iepurele de Jad, vehiculul fara echipaj uman al Chinei, a aterizat sambata pe Luna, facand din tara asiatica a treia natiune care reuseste sa realizeze o aselenizare si prima care face asta in ultimele trei decenii.
 Chang'e-3 este un vehicul cu 6 roti, cel putin 4 camere video si doua picioare mecanice care pot executa sapaturi de pana la 30 de centimetri in solul lunar pentru a preleva probe, scrie CNN.
 Vehiculul se incarca cu energie solara si va putea sa patruleze pe suprafata Lunii cel putin trei luni, studiind structura solului si natura rocilor.
 Cantarind 140 de kilograme, Iepurele de Jad este inzestrat si cu un telescop pentru a face observatii astronomice si o camera de filmat in infrarosu.
 Programul spatial al Chinei a avansat rapid de cand a trimis in spatiu primul sau astronaut, in 2003. In 2012, China a executat 18 lansari in spatiu, potrivit Pentagonului. In urmatoarea decada, ambitia Chinei e sa stabileasca o baza lunara permanenta.
 Vehiculul a fost purtat de o racheta chinezeasca de tip Marsul cel Lung, care a decolat pe 2 decembrie din provincia Sichuan. Racheta a ajuns pe o orbita lunara cinci zile mai tarziu.
 Ultima care a ajuns pe suprafata Lunii a fost misiunea sovietica Luna 24, in august 1976.  (ziare.com)