compensatie de 1,8 lei pe litru de motorina pentru fermieri

 

 Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură, fermierii urmând să primească în jur de 1,8 lei/litru, a declarat secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.

 Potrivit acestuia, rambursarea se va face începând cu trimestru al doilea din 2014. „Dacă pentru ultimul trimestru din 2013, agricultorii primesc 1,39 lei pe fiecare litru prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în primul trimestru din acest an, conform noii metodologii de calcul, acest sprijin a crescut la circa 1,51 lei pe litru, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenţi, Ministerul Agriculturii va compensa creşterea şi va plăti fermierilor aproximativ 1,8 lei pe litru”, a spus Botănoiu.

 Acesta a precizat că subvenţionarea pe care o face MADR este de 94% din valoarea accizei pe care preţul motorinei de la pompă o conţine. „Fermierii plătesc din acciză doar 21 de euro pe tona de motorina utilizată în agricultură, diferenţa până la nivelul standard al accizei, de 330,39 euro/tonă, fiind suportată de Ministerul Agriculturi”, a subliniat oficialul MADR.
 Potrivit sursei citate, creşterea accizei pentru benzină şi motorină cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie nu va modifica „de o manieră substanţială” preţul alimentelor. Pentru anul 2013, valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorină, ceea ce înseamnă că susţinerea accizei este de 309,395 euro/1000 litri. Nivelul standard al accizei este de 330,395 euro/1000 litri.  sursa: Agerpres