consiliile locale nu vor mai primi subventii din 2015

05.04.2014 15:49

 

 România va introduce din 2015 o lista neagră cu cei care nu ar trebui să mai primească subvenţii pentru a proteja fermierii activi, a declarat joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precizând că pe această listă vor fi incluse Consiliile locale care deţin păşuni, cluburile de golf şi aeroporturile.

 „România va decide în perioada următoare, pentru anul 2015, nu pentru 2014, să introducă o listă neagră pentru protejarea fermierului activ, practic, cu cei care nu ar mai trebui să primească subvenţii. Şi am dat câteva exemple: Consiliile Locale care aveau anumite păşuni primeau plata pe suprafaţă doar dacă îngrijeau în bune condiţii agricole şi de mediu acele suprafeţe. Acum nu pot să o mai facă pentru că nu sunt fermieri activi, adică nu încasează venituri din activitatea agricolă. Acele păşuni trebuie să fie arendate sau concesionate de către fermieri, iar ei să beneficieze de acest sprijin pentru a proteja fermierii”, a declarat Daniel Constantin. 
 Nici cluburile de golf nu vor mai primi din 2015 subvenţii, chiar dacă acolo se respectă principiul general referitor la condiţiile agricole şi de mediu. „Cluburile de golf chiar dacă respectă principiul general referitor la condiţiile agricole şi de mediu, nu sunt fermieri activi şi atunci vor fi pe lista neagră. Nici aeroporturile din Bucureşti sau de oriunde nu vor mai putea primi sprijin că nu sunt fermieri activi. Aceasta se extinde şi la nivelul societăţilor comerciale care nu folosesc, chiar dacă au în poprietate, anumite terenuri în scopuri  agricole, ci pentru alte lucruri. Nici ele nu vor mai primi subvenţii în continuare”, a adăugat ministrul Agriculturii. 
 Dorel Gheorghe Benu, directorul general al APIA, a precizat că instituţiile de cult şi bisericile, care ajung la un număr de aproximativ 2.000, au încasat peste 5 milioane de euro din subvenţiile pe suprafaţă pentru 23.000 de hectare de terenuri, afirmând că va susţine menţinerea acestora în plată şi din 2015. (agroinfo.ro)