crescatorii de ovine sunt nemultumiti

 

Crescătorii de ovine, membri ai Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Ovine ROMOVIS - Sibiu (FNCOR), critică modul de lucru al reprezentanţilor ANSVSA privind identificarea animalelor.

 “FNCOR, prin reprezentanţii Cioranu Nicolaie - preşedinte şi Ionică Nechifor - secretar general, ne exprimăm nemulţumirea vizavi de modul cum se lucrează în cadrul ANSVSA, privind normele de aplicare a legii 191/2012 ce face referire la identificarea animalelor”, comunică Federaţia printr-un comunicat de presă.
 Reprezentanţii oierilor susţin că nu sunt ascultaţi, iar legea le este în dezavantaj. “Cu toate că am solicitat întâlnire de lucru între Federaţie şi ANSVSA pe acest subiect, acest lucru nu s-a concretizat nici până-n ziua de astăzi, mai mult în data de 20.02.2014 apare în MOf/O. Preşedinte ANSVSA nr.39/2010, modificat după bunul plac al conducerii, în care defineşte furnizorul secundar contrar legii”, se arată în comunicatul FNCOR.
 Potrivit Federaţiei, calitatea de furnizori secundari revine asociaţiilor profesionale reprezentative (conform definiţiei din lege, a organizaţiilor profesionale) pentru membri, iar medicilor veterinari pentru nemembri, iar în acest sens asociaţiile ar fi trebuit să prezinte lista cu membrii săi pentru a distribui crotaliile.
“Extras din lege -La orticolul 8, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: «(3) Proprietarul de animale din exploataţiile unde s-au născut acestea achiziţionează mijloace oficiale de identificare, ce respectă criteriile tehnice stabilite de legislaţia comunitoră şi noţională, de la furnizori primari, precum şi de la orgonizaţia profesională a crescătorilor de animale sau de la medicul veterinar de liberă practică împuternicit, în cazul în care proprietarii de animale nu sunt membri ai organizaţiilor profesionale care au calitatea de furnizori secundari aprobaţi de către autoritatea competentă»”.
Crescătorii de oi vor să protesteze
 Pentru a reglementa situaţia, repreztentanţii FNCOR susţin că vor merge în instanţă şi vor apela la Sindicatul Crescătorilor de Ovine în vederea organizării unor proteste. “Faptul că nu se doreşte o colaborare corectă între Federaţie şi ANSVSA, considerăm că se încalcă drepturile noastre de a fi consultaţi, totodată un abuz de încălcare a legii. Federaţia - Romovis va contesta în instanţă şi va apela la Sindicatul Crescătorilor de oi din România pentru a organiza un protest faţă de modificările la Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 39/2010 privind furnizorul secundar”, se precizează în comunicatul citat. (agroinfo.ro)