creste pretul cerealelor

08.03.2014 10:28

 

Conflictul dintre Rusia si Ucraina a urcat pe langa pretul aurului si petrolului, si pretul cerealelor. Cotatiile futures ale graului si porumbului cu livrare in mai 2014 au crescut cu 5,2%, respectiv 3,8%, atingand cele mai ridicate niveluri din ultimele sase luni.

 Presedintele Pro Agro, Alex Jurconi, este de parere ca situatia din Ucraina nu are cum sa genereze un impact pozitiv asupra pietei din Romania, in conditiile in care recolta de anul trecut a tarii noastre a luat deja calea exportului.
"Daca fermierii ucraineni isi tin produsele in hambare, acest lucru nu poate tine la nesfarsit. Recolta mare a Romaniei din 2013 nu mai este in Romania, a fost exportata. Nu putem avea avantaj datorita situatiei de criza din Ucraina. De asemenea, nu exista influente asupra preturilor produselor de pe piata romaneasca atat la vanzare cat si la cumparare", a declarat Jurconi, pentru Curierul National.
Fermierii ucrainieni au inceput inca de saptamana trecuta sa reduca vanzarile de cereale, in incercarea de a se proteja de deprecierea accelerata a grivnei, moneda nationala.
Analizele specialistilor plaseaza Ucraina pe locul trei, la exporturile de porumb, dupa SUA si Brazilia, si pe locul al saselea, la exporturile de grau.
„Cu siguranta, eventuale intreruperi ale exporturilor din cauza conflictului dintre Ucraina si Rusia ar pune o presiune foarte mare pe acoperirea cererii din alte surse, respectiv SUA, Canada sau Australia. Fluctuatiile preturilor arata interesul foarte ridicat al investitorilor asupra impactului pe care il poate avea conflictul dintre Rusia si Ucraina”, a precizat Stephen Pope, manager Spotlight Ideas. (agroromania.ro)