date privind evolutia consumului

05.02.2014 09:47

 

 INS a anunţat ieri o creştere-surpriză în decembrie a comerţului cu amănuntul, de 6,7%, indicator care ilustrează cel mai bine evoluţia consumului din economie.

 Românii au cheltuit anul trecut aproape 120 de miliarde de lei (27 mld. euro) pe mâncare, haine, electrocasnice, mobilă şi carburanţi, cu 0,5% mai mult decât în anul anterior, în condiţiile în care luna decembrie a transformat stagnarea din primele 11 luni într-o uşoară creştere.

Circa 10 mld. euro – 38% din totalul banilor – au mers către achiziţiile de produse nealimentare, respectiv mobilă, cosmetice, electro-IT, haine şi produse farmaceutice, potrivit calculelor ZF pe baza datelor INS. Pentru alimente românii au scos din buzunare 9,6 mld. euro.

S-a simţit o creştere puternică a consumului în luna decembrie comparativ cu aceeaşi lună a anului 2012. Revenirea poate fi pusă pe seama avansului creditului de consum pe de-o parte şi a creşterii puterii de cumpărare pe de alta. Au fost mai mulţi bani în piaţă“, spune Dan Ostahie, proprietarul celui mai puternic retailer electro-IT din România cu afaceri de peste 250 mil. euro în 2012, ultimul an pentru care există date publice.

 Institutul Naţional de Statistică a anunţat luni că cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – principalul indicator pentru consum – a avansat anul trecut cu 0,5% (în serie brută) după o creştere puternică în luna decembrie, de 6,7%. (Sursa - INS)