deficit al balantei comerciale

08.08.2013 19:05

  În primele patru luni din acest an, România a înregistrat un deficit al balanţei comerciale de 224,6 milioane euro în ceea ce priveşte comerţul cu legume şi fructe, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în perioada ianuarie - aprilie 2013, exporturile FOB de legume şi fructe s-au cifrat la 35,4 milioane euro, în creştere cu 13,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În ceea ce priveşte importurile CIF de astfel de produse, valoarea acestora era de 260 milioane euro, în creştere cu 52% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
 Potrivit INS, consumul de legume şi conserve din legume a fost, în primul trimestru, pe ansamblul gospodăriilor, în medie lunară, de 6,4 kg/persoană, iar pe medii de rezidenţă de 6,4 kg/persoană în urban şi 6,5 kg/persoană în rural.
„Pe regiuni, cel mai ridicat consum mediu pe persoană de legume şi conserve din legume în echivalent legume proaspete s-a înregistrat în regiunea Sud-Vest Oltenia (7,9 kg/persoană). Consumul de fructe a fost de nivel relativ scăzut, pe ansamblul gospodăriilor consumul mediu lunar pe o persoană fiind de 3,5 kg/persoană. Un consum de fructe peste medie s-a înregistrat în mediul urban şi în regiunile: Bucureşti-Ilfov, Nord-Vest, Vest şi Centru”, se arată intr-o anchetă a INS.

 La cartofi, pe ansamblul gospodăriilor, în trimestrul I 2013, consumul mediu lunar pe persoană a fost de 3,5 kg/persoană, gospodăriile de agricultori, de pensionari şi din mediul rural depăşind acest nivel. Pe medii de rezidenţă, consumul mediu lunar pe o persoană a fost de 3,4 kg/persoană în urban şi 3,6 kg/persoană în rural. Pe regiuni, consumul de cartofi cel mai ridicat s-a înregistrat în regiunile Nord-Est (4,2 kg/persoană), iar cel mai scăzut în regiunea Sud-Vest Oltenia şi Bucureşti-Ilfov (2,9 kg/persoană).    Sursa: Agerpres