descoperire astronomica

03.12.2013 17:38

 Astronomii de la Academia de Stiinte din Beijing, China, au fost pusi intr-o mare incurcatura de o descoperire facuta intr-o galaxie vecina.
 Sistemul neobisnuit se afla la aproximativ 22 de milioane de ani-lumina de Pamant in Galaxia Pinwheel si este alcatuit dintr-o gaura neagra si o stea companion.
 Astronomii au fost uimiti de steaua-companion, care este extrem de stralucitoare, lumina sa fiind de 19 ori mai intensa decat a Soarelui, potrivit Design&Trend.

 Descoperirea da o lovitura astronomilor, care sperau sa gaseasca dovezi concludente ale unei gauri negre "de masa intermediara", in cazul sistemului M101 ULX-1.
 Acum, aceasta constatare schimba modul in care astronomii intelegeau aceste tipuri de surse de raze X ultra luminoase.
 Analiza sistemului descoperit arata ca steaua si gaura neagra orbiteaza una in jurul celeilalte o data la 8,2 zile. In loc ca sistemul sa aiba o masa situata intre 100 si 1000 de ori mai mare decat masa Soarelui, asa cum se asteptau astronomii, el este mult mai mic, avand doar de 5 ori cat masa Soarelui.
 Sistemul gaurii negre are un mare apetit, "inghitind" o cantitate uriasa de materie. Pana acum astronomii considerau ca gaurile negre sunt clasificate in trei categorii: de masa stelara, de masa intermediara si gauri negre super masive.
 Acum, cercetatorii au emis si un alt mod de a clasifica diferitele tipuri de gauri negre: unele uriase, care emana raze X cu energie redusa, si altele de dimensiuni mici, dar care produc raze X de mare energie. (ziare.com)