din nou despre lapte

14.01.2014 08:51

 

 Cei şapte ani de tranziţie, acordaţi de Uniunea Europeana fermierilor români pentru a face investiţiile necesare ca să poată produce lapte conform, a fost un „dar otrăvit”, susţine preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Cluj, Călin Fărgaciu.

 Potrivit acestuia, perioada de tranziţie, care s-a încheiat la 1 ianaurie anul acesta, n-a făcut decât să-i determine pe fermieri să aleagă calea cea mai uşoară, lucru care le-a încetinit dezvoltarea economică. „Faptul că ne-au lăsat să dăm lapte neconform a fost un dar otrăvit al Europei, boala lungă înseamnă moarte sigură. Laptele neconform pe care l-au produs fermierii în România, în acest timp, le-a blocat şi accesul pe piaţa comunitară. Trebuia să ne mobilizăm şi să atingem mai repede criteriile de conformitate, pentru că, până la urmă, aceasta este normalitatea. Cel care dă lapte de la o vacă murdară nu are ce să caute pe piaţă”, a declarat Fărgaciu, care reprezintă interesele a aproape 200 de producători, într-o conferinţă de presă organizată de Prefectura Cluj pe tema conformităţii laptelui.
 Acesta a subliniat că respectarea normelor de igienă şi producerea unui lapte de calitate este un lucru care se poate realiza destul de simplu, chiar şi pentru micii producători. „Dacă vrem să fim sprijiniţi şi să ni se dea subvenţii, trebuie să venim şi noi spre conformitate. Igiena se poate regla în 24 de ore, făcând curăţenie în grajd, iar sănătatea ugerului într-o săptămână, cu tratament”, a spus fermierul.
Micii fermieri trebuie să respecte norme minime de igienă, începând cu 1 ianuarie 2014, dacă vor să-şi vândă laptele pe piaţă, în condiţiile în care la 31 decembrie a expirat perioada de tranziţie aprobată României pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui de vacă materie primă.   sursa: Agerpres