din nou despre PNDR

21.01.2014 15:27

 

 O bază de date cu prețuri de referință în vederea eliminării procedurilor de achiziție pentru beneficiarii privați, o documentaţie standard pentru achizițiile publice, precum și introducerea depunerilor online pentru aproape toate măsurile din viitorul program sunt doar câteva dintre modificările și noutățile aduse de Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

 „Noi suntem partea tehnică a programului. Ne pregătim cu fluxuri și proceduri de lucru, dar și cu o simplificare majoră și cu crearea unor instrumente care să înlesnească absorbția și să o facă mai corectă. Și aici mă refer la baza de date cu prețurile de referință, pe care până la urmă APDRP a luat inițiativa să o facă și să o ducă la bun sfârșit. (...) Dacă vom avea aceasta listă, lucrul acesta va duce la eliminarea completă a procedurii de achiziții pentru beneficiarii privați, la reducerea verificărilor din agenție și se va elimina complet justificarea de la cererea de finanțare a prețurilor din bugetul indicativ, pentru că proiectantul sau consultantul se va uita în baza de date și vor trece automat estimărilor lor, dacă se încadrează în prețurile respective”, a declarat directorul general al Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP), George Turtoi.

 Şeful APDRP a precizat că pentru achizițiile publice intenționează să elaboreze anumite documentații standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici.„Inclusiv pe achiziții publice, ne gândim să facem unele documentații standard pentru a fi utilizate de către beneficiarii publici. Le vom face niște formate de documentații de atribuţie pe care ei și le pot adapta în funcție de necesitățile pe care le au”, a spus Turtoi.

 De asemenea, introducerea depunerilor online a proiectelor pentru aproape toate măsurile din viitorul PNDR ar putea elimina multe suspiciuni ale beneficiarilor privind modul de selectare şi finanţare. „Vom încerca, pe cât posibil, să facem și depunere online pentru aproape toate măsurile, deoarece argumentul acela că țăranul nu are Internet este poate fezabil pentru cei care aplică pe măsura dedicată fermelor mici sau poate pentru tinerii fermieri. Să spunem că pe aceste două măsuri poate nu vom face depunere online, dar atunci când un beneficiar ia două milioane de euro finanțare, e puțin probabil să nu aibă Internet. E chiar imposibil. Pentru aproape toate măsurile vom avea depunere online. Într-adevăr, sunt beneficiari din anumite zone unde nu există Internet sau nu știu să utilizeze Internetul sau nu-și permit să angajeze un consultant și își fac singuri documentațiile. Cred că se vor elimina multe suspiciuni prin depunerea online”, a mai spus șeful APDRP.
 PNDR 2014-2020 conține 14 măsuri ce vizează dezvoltarea rurală în România, ținând seama atât de realitățile socio-economice ale țării și implicit ale spațiului rural, cât și de Politica Agricolă Comună (PAC 2020).  sursa: Agerpres