dispar padurile

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că din judeţul Cluj au dispărut în ultimii ani circa 1.000 de hectare de pădure şi că probleme similare există în mai multe judeţe ale ţării.

 “Din păcate, avem cazuri similare în Maramureş, în Bihor, în Alba, Suceava, Neamţ, Giurgiu. Facem prin Romsilva şi prin inspectoratele silvice controale şi prezentăm în fiecare judeţ rezultatul controalelor, dar şi măsurile pe care regia le-a luat”, a declarat Lucia Varga.
 Potrivit ministrului delegat, şi în judeţele Harghita şi Covasna există probleme. “Facem controale şi în Harghita, sunt convinsă că şi în Harghita şi Covasna vom avea în curând oameni cărora le vor fi făcute dosare penale şi oameni cărora li se va desface contractul de muncă”, a afirmat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Sute de mii de metri cubi de masă lemnoasă au dispărut din pădurile Clujului, potrivit unei situaţii prezentate vineri de ministrul delegat Lucia Varga şi de directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

 Datele oficiale arată că în ultimii 7-8 ani au dispărut peste 345.000 de metri cubi de lemn, cu o pagubă estimată la 54,7 milioane de lei. “Mafia lemnului în judeţul Cluj a fost la ea acasă şi a fost întreţinută inclusiv de factori politici”, a afirmat Lucia Varga.
Directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că într-o primă fază au fost sancţionaţi 34 de ingineri silvici şi 17 pădurari au fost suspendaţi, urmând să le fie desfăcute contractele de muncă. De asemenea, a fost schimbată directoarea economică a Direcţiei Silvice Cluj şi au fost schimbaţi şefii a două ocoale silvice sursa: Agerpres