dispare laptele romanesc

07.12.2013 11:51

 Un studiu al Consiliului Concurenţei arată că doar 63% din laptele din hipermarketuri provine de la vacile româneşti. De la 1 ianuarie 2014, procentul de lapte mioritic va scădea drastic, din cauza normelor europene care impun standarde imposibil de atins pentru micii producători.

 Dacă aţi citit pe eticheta pungilor sau cutiilor de lapte “fabricat în România” nu înseamnă că acesta provine de la vacile din ţara noastră, ci doar că a fost ambalat la noi. O statistică publicată de Consiliul Concurenţei dezvăluie că doar 63% din laptele dulce de consum din supermarketuri şi hipermarketuri este românesc, 36% fiind importat din ţările Uniunii Europene şi 1% din statele din afara UE, informeaza Ring.

“Efectivele de vaci au scăzut foarte mult, din cauza politicii duse de statul român, de la şase milioane de capete am ajuns la 1,2 milioane. Dar este o mare problemă, se aduce lapte din UE şi scrie lapte proaspăt, pentru că noi nu suntem în stare să scoatem o legislaţie adecvată în care să menţionăm pe cutia de lapte ţara de origine, nu locul unde se ambalează, pentru că se poate aduce de aiurea, din Olanda, şi se ambalează la noi. Din nefericire, importurile vor creşte, pentru că de la 1 ianuarie 2014 numai lapte euroconform se mai poate vinde în România. Toţi micii producători, care făceau 20-30 de litri, până acum îl duceau la un centru de colectare, dar de la 1 ianuarie nu va mai fi primit”, ne-a declarat Dorel Secară, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.(ziarul Ring)