efectele reducerii TVA la paine

22.04.2014 11:21

 

 

 La şase luni de la reducerea TVA, producţia fiscalizată din industria de morărit şi panificaţie a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine a declarat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN, Aurel Popescu. 

 Potrivit acestuia, prin reducerea TVA impozitele încasate din sectorul panificaţiei au mers la bugetul statului, iar produsele au devenit mai sigure.
 „Datele statistice pe şase luni arată că producţia fiscalizată a crescut cu 25% la făină şi cu 20% la pâine, iar 150.000 de tone de produse au fost fiscalizate în plus faţă de perioada anterioară. Practic s-a ieşit la suprafaţă cu aceste produse, iar impozitele s-au vărsat la bugetul statului şi cel mai important lucru este că aceste 150.000 de tone de produse sunt sigure din punct de vedere alimentar. Trebuie să milităm asupra faptului că un produs fiscalizat este mult mai sigur decât unul nefiscalizat”, a spus Popescu.

 Preşedintele ROMPAN a precizat că proiectul merge mai departe pentru că în continuare există producţie nefiscalizată, iar obiectivul principal după tăierea TVA la 9% era reducerea evaziunii din sector cu 50%, iar instituţiile de control ale statului să îşi facă datoria şi să-i controleze pe cei care fac evaziune fiscală. De asemenea, reducerea TVA la 9% în sector a adus şi o ieftinire cu 12% a preţului la pâine.

 Asociaţiile patronale din industria cărnii au lansat, joi, o campanie pentru reducerea TVA la carne şi preparate din carne precum şi o platformă on-line, www.taietva.ro,. Acestea susţin reducerea TVA la 5% la carne şi produse din carne, întrucât sectorul se confruntă cu o evaziune fiscală de 40% din piaţă. (agroinfo.ro)