embargoul exportului de porci

 

Comisia Europeană a făcut apel încă o dată la Federaţia Rusă pentru a purta discuţii constructive cu privire la  problema  embargoului impus de această ţară exporturilor de porci din Uniunea Europeană.

 „La 24 ianuarie, a fost detectată infestarea cu pestă porcină africană (ASF) la doi mistreţi, în sudul Lituaniei, care se învecinează cu Belarus. Au fost luate imediat măsuri pentru a preveni extinderea bolii dinspre zonele infectate din Lituania”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, difuzat vineri.

 Rusia a impus în urmă cu două săptămâni restricţii comerciale fără precedent cu privire la exportul de porci şi de carne de porc din toate cele 28 de state membre ale UE, chiar dacă prezenţa bolii a fost identificată doar într-o zonă restrânsă din Lituania. Aceste restricţii, dincolo de faptul că au un impact economic grav asupra operatorilor europeni din această industrie, sunt în acelaşi timp disproporţionate şi contrare principiilor comerciale internaţionale. 
 Rusia continuă să aplice acest embargo comercial, în ciuda unei solicitări venite din partea comisarului Borg de a se întâlni cu reprezentanţi ruşi din acest domeniu şi de a purta discuţii la nivel oficial şi tehnic.  sursa: Agerpres