emisiune de marci filatelice cu Maria Tanase

Romfilatelia, promotoare a valorilor şi personalităţilor româneşti, introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale, dedicată aniversării unui secol de la naşterea Mariei Tănase, cea care avea să fie supranumită „Măiastra cântecului popular românesc” sau „privighetoarea din Livada cu duzi”, artistă complexă şi reprezentativă a culturii muzicale şi spiritualităţii româneşti, interpretă de geniu, după unii muzicologi, a cântecului autentic românesc
 Intitulată sugestiv Maria Tănase – 100 de ani de la naştere, emisiunea filatelică jubiliară prezintă scene din viaţa şi cariera artistică extraordinară a cântăreţei, căreia îi datorăm în bună parte renumele cântecului popular românesc peste hotarele ţării. Înzestrată cu un talent artistic excepţional, Maria Tănase a reprezentat revelaţia scenei muzicale populare, unde a rămas imposibil de imitat, remarcându-se în acelaşi timp şi în spectacole de teatru şi producţii cinematografice.

Pentru meritele sale artistice, Maria Tănase a fost distinsă cu Premiul de Stat (1955), cu titlul de Artistă Emerită (1957) şi cu Marele Premiu al Discului decernat de Academia „ Charles Cros ” din Paris (post-mortem, 1965). Interpretă inconfundabilă, cu o uriaşă capacitate de comunicare cu publicul, Maria Tănase rămâne, după o jumătate de veac de la dispariţie, o prezenţă vie a unicităţii în tezaurul folclorului românesc pe care l-a stăpânit cu o autoritate profesională exemplară.

Emisiunea filatelică jubiliară este alcătuită dintr-o marcă poştală şi un plic prima zi, iar ca formă de machetare au fost folosite minicoala de 8 timbre, coala de 32 de timbre şi coliţa dantelată. Coliţa filatelică a emisiunii îmbină imaginea Mariei Tănase cu elementele grafice şi de text ce reprezintă în mod simbolic, pe de o parte momentele cele mai importante ale carierei sale în turneele din străinătate şi pe de altă parte, dorinţa artistei de a lăsa ca moştenire o fântână cu apă într-un loc secetos, izvor nesecat de viaţă şi cântec românesc.

Având ca element central o imagine inedită a Mariei Tănase, în partea stângă a coliţei sunt redate simbolic, într-o suită cronologică, momentele importante ale carierei marii noastre artiste, în timp ce partea dreaptă înfăţişează o ilustrare simbolică a moştenirii de suflet lăsată generaţiilor viitoare.

Începând cu ziua de miercuri, 25 septembrie 2013, emisiunea de mărci poştale Maria Tănase – 100 de ani de la naştere va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia mulţumeşte Societăţii Române de Radiodifuziune, precum şi Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti pentru sprijinul acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poştale.

Comunicat de presa - Andreea Rotaru - Specialist Relatii Publice