englezii au interceptat imagini de pe camere web al emilioane de utilizatori de internet

28.02.2014 12:44

 

Agentia britanica de supraveghere GCHQ, cu ajutorul Agentiei Nationale de Securitate din SUA (NSA), a interceptat si stocat imaginile de pe webcam a milioane de utilizatori de internet, care nu sunt suspecti de infractiuni, conform unor documente secrete, relateaza The Guardian. 
 Fisierele au fost stocate de GCHQ in perioada 2008-2010 cu ajutorul unui program de supraveghere denumit "Optic Nerve", care a preluat imaginile de pe Yahoo webcam si le-a salvat intr-o baza de date a agentiei, indiferent daca utilizatorii erau o tinta a serviciilor de supraveghere sau nu. 
 Intr-o perioada de sase luni, in anul 2008, agentia a colectat imagini de la peste 1,8 milioane de utilizatori Yahoo la nivel global, inclsiv cantitati substantiale de materiale cu continut sexual explicit. 
 Compania Yahoo a negat cunoasterea programului se supraveghere, acuzand agentiile de "un nivel cu totul nou al incalcarii vietii private a utilizatorilor". 
 Conform documentelor furnizate de Edward Snowden, programul "Optic Nerve" a inceput ca un prototip in anul 2008, dar era inca activ in 2012. 
 Sistemul a fost folosit pentru experimentele de recunoastere faciala automata, pentru monitorizarea obiectivelor GCHQ si pentru descoperirea a noi obiective de interes. Aceste cautari ar putea fi folosite pentru gasirea suspectilor de terorism sau a infractorilor care utilieaza mai multe adrese Yahoo. (hotnews.ro)