estimari privind productia mondiala de cereale

 

 La nivel mondial, producţia totală de grâu estimată în creştere şi un consum mai mic vor conduce la stocuri mai mari la sfârşitul acestui sezon, de circa 2,6 milioane tone. În schimb, la porumb este de aşteptat ca stocurile mondiale să fie cu 2,2 milioane tone mai mici.

Grâu
 Producţia argentiniană de grâu a fost revizuită în jos, cu 0,5 milioane tone, fiind acum estimată la 10,5 milioane tone. De asemenea, producţia de grâu a Uniunii Europene a fost redusă uşor, cu 0,2 milioane tone. În schimb, este estimată creşterea recoltei de grâu cu un milion de tone în China şi cu 0,6 milioane tone în Rusia, volum care compensează scăderea producţiei din Argentina şi din UE. Şi consumul de grâu furajer în Uniunea Europeană a scăzut cu 1 milion de tone, din cauza substituirii acestui produs cu alte cereale mai competitive ca preţ. 
 SUA a raportat, la 1 decembrie 2013, stocuri de grâu neaşteptat de mari iar consumul de grâu al Statelor Unite a fost redus cu 1,7 milioane tone. La nivel mondial, consumul total de grâu se estimează că va fi mai mic cu 1,1 milioane tone.
 Producţia totală estimată în creştere şi un consum mai mic de grâu vor conduce la stocuri de circa 2,6 milioane tone la finalul sezonului. Acest lucru indică faptul că piaţa grâului va continua să fie la un nivel confortabil pentru traderi.

Porumb
 Contrar aşteptărilor, producţia viitoare de porumb a SUA va fi cu 1,6 milioane tone mai mică decât s-a apreciat în raportul precedent. De asemenea, producţia de porumb din Argentina este de aşteptat să fie de 25 milioane tone, cu un milion tone mai redusă faţă de raportul din decembrie. Aceste reduceri sunt însă compensate de o creştere a estimării privind producţia de porumb a Chinei, care, conform estimărilor guvernamentale, va fi mai mare cu 6 milioane tone faţă de raportul precedent.
 Stocul mondial de porumb, la începutul sezonului, a fost modificat în jos cu 0,7 milioane tone, ca urmare a exportului din Brazilia, mai mare decât s-a aşteptat. Consumul mondial de porumb este în creştere. Cea mai mare modificare faţă de raportul precedent o reprezintă creşterea consumului estimat cu 2,5 milioane tone în Statele Unite, atât pentru hrana animalelor, cât şi pentru ethanol.

 Astfel, la finalul sezonului este de aşteptat ca stocurile mondiale de porumb să fie cu 2,2 milioane tone mai mici.  (agroinfo.ro)