evaziune fiscala cu grau

17.10.2013 09:03

Aproape 80 de persoane de origine română şi turcă sunt urmărite penal de DIICOT pentru evaziune fiscală cu grâu, prejudiciul estimat fiind de 18 milioane de euro.

 Procurorii DIICOT au efectuat, în 15 octombrie 2013, 45 percheziţii în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Ilfov, Constanţa, Vaslui, Covasna şi municipiul Bucureşti, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări formată din cetăţeni români şi turci, specializată în spălare de bani, evaziune fiscală şi delapidare, prin operaţiuni de comercializare a unor mari cantităţi de grâu.

 Potrivit unui comunicat al DIICOT, citat de Agerpres, în 12 octombrie a.c. a fost începută urmărirea penală pentru 42 de persoane, iar în 14 octombrie a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru alţi 37 de inculpaţi.

DIICOT susţine că persoanele puse sub acuzare, cetăţeni turci şi români, au efectuat, începând cu anul 2009 şi până în prezent, mai multe operaţiuni vizând achiziţionarea, procesarea şi comercializarea unor importante cantităţi de grâu de la diferiţi producători, persoane fizice şi juridice, din judeţele Buzău, Brăila, Giurgiu, Argeş, Ilfov, Covasna, Ialomiţa, Arad, urmate de vânzarea produselor obţinute, fără întocmirea de documente justificative ori prin întocmirea de documente inexacte cu cantităţi mult diminuate faţă de cele reale vândute, cu scopul de a evita obligaţiile de plată către bugetul de stat. În unele situaţii se întocmeau documente de intrare pentru grâul achiziţionat în numele altor persoane fizice sau juridice decât furnizorii reali.

DIICOT: Prejudiciu de 18 milioane euro. Banii au plecat către cetăţeni turci din afara României

 Prejudiciul creat este estimat la aproximativ 18 milioane euro. Sumele de bani obţinute din vânzarea produselor derivate erau însuşite de inculpaţii de origine turcă, care, în baza unei înţelegeri prealabile, au creat o adevărată reţea de colectare a acestora, sumele fiind ulterior trimise în Turcia, Germania şi Suedia. Procurorii susţin că există indicii că s-au expatriat în fiecare an aproximativ 6 milioane euro către cetăţeni turci din afara României.

 Cu ocazia percheziţiilor efectuate, au fost ridicaţi 350.000 lei, respectiv 150.000 euro. În cauză urmează să fie instituite măsuri asiguratorii asupra mai multor terenuri, imobile, utilaje şi autoturisme, mai precizează comunicatul DIICOT, citat de Agerpres.