focar de rabie la bovine in judetul Mures

04.10.2013 17:16

 In cursul zilei de 2 octombrie, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Mures a anuntat aparitia unui focar de rabie la bovine in satul Idicel Padure, comuna Brancovenesti.

 Intr-un comunicat al DSVSA se mentioneaza ca Primaria Brancovenesti a declarat focarul de rabie, in a doua jumatate a lunii septembrie, cand s-a facut o ancheta epidemiologica si elaborarea planului de masuri. Potrivit DSVSA Mures este interzisa miscarea animalelor in si din zona pentru o perioada de 30 de zile.

 „In focarul de boala au fost identificate toate animalele si au fost vaccinate de necesitate animalele susceptibile in varsta de peste doua luni. Toate animalele din focar au fost puse sub observatie pentru o perioada de 14 zile si s-a dispus interzicerea miscarii animalelor in si din focar pentru o perioada de 30 de zile. Conform legislatiei in vigoare, au fost instiintate dispensarul uman din localitate asupra persoanelor care au venit in contact cu animalul depistat pozitiv si Directia de Sanatate Publica. Avertizam pe aceasta cale toti cetatenii sa evite contactul cu animalele moarte, cu animalele care prezinta semne nervoase si sa anunte medicii veterinari”, se arata in comunicat.

 DSVSA Mures a precizat ca vulpile reprezinta un rezervor permanent de virus rabic si a atentionat populatia sa nu intre in contact cu acestea si nici cu cadavrele acestora.

 „In lunile octombrie si noiembrie este planificata vaccinarea antirabica a vulpilor, cu momeli vaccinale antirabice, prin distribuire manuala la vizuini, in jurul localitatilor, a cursurilor de apa, precum si o distribuire aeriana care va cuprinde intreg judetul. Tot incepand din luna octombrie pana la sfarsitul anului, va avea loc vaccinarea antirabica a tuturor carnasierelor din gospodariile populatiei, actiune obligatorie si efectuata de catre medicii veterinari din teritoriu”, se mai precizeaza in comunicat. (agroromania.ro)