furturile de lemn in noul cod silvic

 

Furturile de lemne din păduri ar putea fi incluse şi  în  categoria contravenţiilor şi nu doar ca infracţiuni, aşa cum prevede textul noului Cod Silvic, a declarat secretarul comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, Ioan Munteanu.

 Acesta a spus că situaţia a fost discutată marţi, în cadrul comisiei care s-a reunit la Durău. La dezbaterile generale pe Codul Silvic participând reprezentanţi ai instituţiilor statului, asociaţii profesionale sau de proprietari de pădure, ONG-uri, dar şi ministrul delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga. „S-au clarificat câteva lucruri care până acum nu dădeau prea bine. Discutăm despre un subiect extrem de important, dezbătut enorm, respectiv tăieri şi furturi din pădure. Acestea erau încadrate iniţial, potrivit iniţiatorului textului, ca infracţiuni pedepsite cu închisoarea de la 6 luni la 10 ani. Am insistat că este bine să avem în continuare şi contravenţii, pentru arboret, pentru un pom uscat care este luat de cineva. Nu poţi băga oamenii în puşcărie pentru aşa ceva şi s-a clarificat acest lucru, ceea ce este foarte bine”, a declarat Ioan Munteanu.
 În cadrul comisiei pentru agricultură s-a discutat şi asupra modului în care statul vinde pădurile aflate în proprietatea sa. 

“Un alt subiect clarificat este cel cu privire la vânzarea pădurilor statului. Nu se mai face estimare, ci măsurătoare şi lemnul se scoate la drum fasonat. Estimările se făceau după proceduri vechi de 30-40 de ani, depăşite demult”, a precizat Ioan Munteanu. Sursa: Agerpres