impozitul pe constructii

07.02.2014 09:39

 

Impozitul pe construcţii speciale va avea un impact negativ de 1,2 miliarde de lei, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afacerii din România, (AOAR), Florin Pogonaru, în cadrul unei conferinţe de presă.

 Florin Pogonaru a arătat că, potrivit unui studiu realizat de Coaliţia pentru Dezvoltarea României, impactul impozitului pe construcţii speciale va fi negativ, de 1,2 miliarde lei, faţa de impactul pozitiv la buget estimat de 480 milioane lei.

 La rândul său, vicepreşedintele AOAR, Gabriel Biriş, a precizat că acest impozit va afecta negativ în special sectorul agroindustrial.

 Impozitul pe construcţiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora. Impozitul vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura afectează companii care deţin astfel de  construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

 Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.  (Agerpres)