in 2014 se pune baza pe asociere intre producatorii agricoli

 

Din 2014, proiectele din agricultură bazate pe asociere, inclusiv cele referitoare la dezvoltarea rurală, vor fi susţinute printr-un punctaj suplimentar şi vor fi finanţate cu prioritate, a declarat ministrul Agriculturii, la conferinţa „Împreună pentru dezvoltarea dialogului social în România”. 

 „Formele de sprijin pe care le vom acorda vor fi mult mai consistente pentru cei care se asociază. Fie că vorbim despre Pilonul I, de plăţi directe, fie că vorbim despre zona de dezvoltare rurală, atunci când finanţăm proiecte care se scriu de către beneficiar, vom finanţa cu prioritate acele proiecte care se bazează pe asociere, pe activitatea de a lucra pământul în comun. Dacă vorbim despre dezvoltare rurală, desigur, conceptul de asociere se extinde la ceea ce înseamnă agricultură integrată, iar dacă vor fi activităţi multiple în agricultură - producţie, colectare, procesare, desfacere - acestea vor avea un punctaj suplimentar tocmai pentru a stimula asocierea”, a afirmat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

 Acesta a apreciat că unele dintre problemele cu care se confruntă agricultura românească provin din „reticenţa oamenilor faţă de asociere”, din refuzul de a lucra pământul în comun. Ministrul Agriculturii a adăugat că se au vedere „anumite schimbări legislative pentru a determina oamenii să se asocieze ca să câştige mai mult (...) Poate, anul 2014 va fi un an de start din acest punct de vedere, pentru că şi coplăţile directe care se acordă în agricultură, dar şi formele de sprijin pe care le acordăm de la bugetul de stat vin să stimuleze fenomenul de asociere”, a mai Daniel Constantin.  (agroinfo.ro)