intabularile gratuite mai asteapta

03.04.2014 09:09

 

Deputatul PNL, Stelian Dolha, acuza membrii din comisia juridica a Camerei Deputatilor ca blocheaza de 4 luni legea intabularii gratuite a terenurilor agricole.

 Desi a fost votat favorabil de Senat si apare pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor saptamana de saptamana, proiectul nu poate fi supus dezbaterii din cauza unui artificiu abuziv. Practic, presedintele comisiei juridice, Bogdan Ciuca (PC) a ascuns raportul legii, votat inca din decembrie 2013 si refuza sa-l prezinte plenului, precizeaza Dolha, intr-un comunicat de presa.
 Deputatul PNL este de parere ca “PSD si partidele satelite incearca sa blocheze o initiativa vitala pentru spatiul rural romanesc doar pentru ca a fost initiata de liberali si intentioneaza sa o inlocuiasca cu un alt proiect elaborat de ei, mai usor de controlat decat procedura transparenta pe care o aduce acest proiect legislative”.
 Actul legislativ prevede ca onorariile expertilor cadastrali vor fi suportate din bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, din fondurile generate de taxele de autorizare pentru persoanele care realizeaza lucrari de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei in limita sumei de 400 lei/proprietate.
 "La nivelul actual al imobilitatii tranzactiilor in domeniul agricol extravilan costurile generate de lucrarile cadastrale sunt uneori mai mari decat valoarea de tranzactionare a terenurilor respective. Problema ramasa si care se doreste a fi reglementata prin prezenta initiativa este cea referitoare la costurile generate de prestatia expertilor cadastrali”, se arata in expunerea de motive a initiatorilor. (agroromania.ro)