investigatii pe piata cerealelor

 Un număr de 12 companii active pe piaţa comercializării cerealelor sunt vizate de o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei (CC), iar cazul în care se constată încălcarea regulilor de concurenţă, acestea riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri, a anunţat CC într-un comunicat de presă.

 Potrivit comunicatului, în acest sens au fost efectuate inspecţii inopinate la sedii şi puncte de lucru ale principalelor companii active pe piaţa comercializării cerealelor din Bucureşti şi din ţară, privind o posibilă înţelegere anticoncurenţială pentru fixarea preţurilor la achiziţia cerealelor.
„La declanşarea acestei investigaţii am ţinut cont de specificul şi sezonalitatea sectorului: având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare. În pregătirea investigaţiei am colaborat cu mai multe instituţii ale statului şi am organizat cu minuţiozitate inspecţiile desfăşurate la nivel naţional”, a declarat preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat de presă.
 Documentele şi declaraţiile ridicate în cadrul acestor inspecţii se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice investigaţiei. În cazul în care Consiliul va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
 Pe de altă parte, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor. (agroinfo.ro)