lapte conform
13.01.2014 18:49
Toate unităţile care au beneficiat de perioada de tranziţie acordată până la 31 decembrie 2013 pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud procesează acum numai lapte conform standardelor Uniunii Europene, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Potrivit Autorităţii, din totalul celor 64 unităţi de procesare a laptelui care au beneficiat de perioada de tranziţie pentru a procesa lapte conform şi neconform fără separare, 51 unităţi procesează lapte conform, acestea fiind publicate pe site-ul ANSVSA. În acelaşi timp, 13 unităţi de procesare au fost închise pentru că nu au îndeplinit condiţiile necesare. În prezent, în România există 168 de unităţi de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare.
„Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei) sau ferme de vaci producătoare de lapte pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct către unităţile de procesare lapte. De asemenea, pot comercializa laptele crud direct către consumatorul final, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare. Laptele crud destinat vânzărilor directe trebuie să îndeplinească criteriile de calitate cu privire la numărul total de germeni (maximum 100.000/ml) şi de celule somatice (400.000/ml), prevăzute de legislaţie”, se menţionează în comunicatul ANSVSA.
Producătorii care vând lapte crud direct către consumatorul final în pieţe trebuie să deţină fişe de sănătate, care să ateste starea de sănătate a animalelor de la care a fost obţinut laptele, completate de către medicii veterinari din localităţile de origine şi un buletin de analiză care să ateste conformitatea produsului, cu cerinţele legislaţiei.
Comercializarea laptelui şi a brânzeturilor de către producătorii agricoli în pieţele agroalimentare şi în târguri se realizează în baza documentelor de înregistrare sanitară veterinară, eliberate de către DSVSA judeţene, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008.
În situaţia în care se va depista lapte neconform, unităţile de procesare a laptelui au posibilitatea să proceseze laptele neconform în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile, în conformitate cu legislaţia europeană.
ANSVSA a elaborat un Proiect de ordin care stabileşte condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în care poate fi efectuată procesarea laptelui neconform cu criteriile de calitate privind numărul de germeni şi de celule somatice în brânzeturi cu perioadă de maturare de cel puţin 60 zile. (Agerpres)
———
Înapoi