legea vanzarii terenurilor

12.08.2013 11:56

 Legea vânzării terenurilor agricole către persoane fizice române sau străine se va afla pe masa Guvernului până la finele lunii august, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

 „Cel mai important proiect legislativ din această perioadă este legea vânzării terenurilor agricole către persoane fizice române şi străine. Până la sfârşitul lunii august acest proiect legislativ va fi pe masa Guvernului, astfel încât să putem să luăm un punct de vedere, după care va fi transmis la Parlament. Vrem ca în luna septembrie sau cel târziu în octombrie să avem o lege foarte clară care să reglementeze vânzarea terenurilor agricole de la 1 ianuarie 2014, atunci când se va liberaliza piaţa funciară, iar persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România”, a explicat Constantin.
Şeful MADR a precizat că s-au făcut eforturi în anii trecuţi ca termenul de liberalizare a pieţei funciare să fie prelungit după 2014, dar din păcate tratatul de aderare nu prevede acest lucru.
 De asemenea, ministrul Agriculturii a precizat că se lucrează la reglementarea şi funcţionarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS).
„Această agenţie trebuie să nu mai joace doar rolul de gestionare a fondului funciar, ci şi de reglementare a acestuia, după modelul Safer din Franţa. Beneficiem şi de expertiza unor specialişti din ADS-ul francez, ca să îi spun aşa, respectiv Safer, astfel încât să facem această agenţie funcţională în beneficiul fermierilor, respectiv să vizeze tranzacţiile de terenuri între persoane fizice sau juridice pe piaţa liberă şi chiar să intervină pe piaţa funciară astfel încât să ajute la consolidarea exploataţiilor din România”, a mai subliniat ministrul Daniel Constantin.    Sursa: Agerpres