libertatea presei in lume

 

Romania se afla pe locul 45 la nivel mondial in ceea ce priveste libertatea presei, afandu-se dupa Papua Noua Guinee, dar inainte de Statele Unite, se arata in raportul pe anul 2014 intocmit de Reporteri fara Frontiere, organizatie care realizeaza anual acest clasament.
 Astfel, tara noastra a coborat trei pozitii fata de anul trecut, cand s-a clasat pe locul 42, se arata in topul Reporteri fara Frontiere.

 Pe primele pozitii se afla Finlanda, Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andora, Lichtenstein, Danemarca, Islanda si Noua Zeelanda, in timp ce codasele clasamentului sunt Eritreea, Coreea de Nord, Turkmenistan, Siria, Somalia, China si Vietman.
 In acelasi timp, Republica Moldova se afla pe locul 56, Germania se situeaza pe pozitia a 14-a, urmata de Elvetia, in timp ce Polonia se claseaza pe locul 19, iar Belgia pe 23.
 Raportul are la baza 180 de tari si masoara atat nivelul libertatii presei, cat si eforturile autoritatilor de a respecta munca jurnalistilor.  Acesta a fost realizat pe baza unor chestionare completate de sute de jurnalisti, cercetatori, juristi si activisti pentru drepturile omului. Reporteri fara frontiere a ajuns la concluzia ca situatiile conflictuale din anumite tari au avut cel mai mare impact negativ asupra libertatii presei.   (ziare.com)