Limitarea achizitiei de teren agricol pentru persoanele fizice

09.09.2013 10:05

 Limitarea achiziţiei de teren agricol pentru persoanele fizice la 100 de hectare, prevăzută într-un proiect de lege ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Legea nu reprezintă o măsură discriminatorie sau contrară prevederilor Constituţiei, este de părere ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 „Nu este o măsură discriminatorie, nu e o măsură care, din punctul nostru de vedere, să intre în conflict cu prevederea constituţională din România (care consfinţeşte dreptul la proprietate privată - n.r.). În prevederea constituţională se spune foarte clar că proprietatea nu poate fi atinsă, dar este reglementată în condiţiile legii. Legea pe care noi o propunem probabil că va fi o lege organică şi care spune că există un drept de proprietate care nu este atins, un drept de proprietate general valabil, egal pentru toţi cetăţenii persoane fizice”, a spus Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă.

 Potrvit şefului MADR, străinii nu au „o tendinţă foarte mare” de a cumpăra terenuri în România. „Sigur că a fost o discuţie amplă, dar nu cred că va exista un pericol ca cetăţenii străini să cumpere masiv terenuri în România pe persoană fizică. Cei care au dorit să investească deja au făcut-o prin intermediul societăţilor comerciale. Mă îndoiesc că aceştia vor trece terenurile şi suprafeţele respective pe persoană fizică”, a adăugat ministrul.

 Daniel Constantin a precizat că măsura nu se va aplica retroactiv, în sensul că nu-i afectează pe cei care deţin deja suprafeţe agricole mai mari de 100 de hectare, ci îi vizează pe cei care urmează să cumpere pământ. „Persoanele fizice, indiferent că sunt de cetăţenie română sau sunt cetăţeni ai statelor Uniunii Europene, au aceleaşi drepturi. Acel proiect de lege vizează plafonarea, stabileşte dreptul de proprietate de acum înainte pentru persoanele fizice. Nu ne referim la cei care au deja în proprietate, să spunem, 500 de hectare. N-o să venim să spunem să vândă 400 de hectare, nu. Cine vrea să cumpere de acum, în calitate de persoană fizică, suprafeţe de teren agricol, din punctul nostru de vedere, al Ministerului Agriculturii - şi e un proiect doar, nu e o decizie finală - nu poate să cumpere mai mult de 100 de hectare”, a afirmat Daniel Constantin. 
 Întrebat dacă măsurile au fost discutate cu reprezentanţii Comisiei Europene, el a răspuns că Bruxellesul a fost informat şi că Executivul de la Bucureşti aşteaptă un punct de vedere. sursa: Agerpres