mai multi struguri, vin mai bun

17.09.2013 18:16

Debutul culesului viilor s-a înregistrat la mijlocul lunii august în Banat (Recaş) şi Dealu Mare, iar începând cu luna septembrie este în curs în întreaga ţară, anunţă printr-o informare Patronatul Naţional al Viei şi Vinurilor (PNVV).

 Potrivit informării, anul acesta România va avea record al ultimilor 3 ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin. “Două sunt principalele motive care conduc la această concluzie: intrarea pe rod a noilor suprafeţe cultivate cu viţă de vie ca urmare a investiţiilor realizate prin SAPARD şi Programul Naţional Suport pentru Sectorul Vitivinicol 2008 – 2013 (cca. 30.000 de hectare) şi precipitaţiile bogate din parcursul acestui an (cca. 15% mai mult decât anul precedent)”, susţin reprezentanţii PNVV.

 Din datele preliminare furnizate de producătorii de vin, se estimează la nivel naţional o producţie cu cel puţin 20% mai mare faţă de anul precedent, peste 4 milioane de hectolitri de vin. “Spre deosebire de anii precedenţi, nu s-au înregistrat importante manifestări extreme ale vremii, iarna a fost blândă iar perioadele prelungite de insolaţie din acest an au permis acumulările de zaharuri în struguri necesare producerii vinurilor de calitate”, se arată în informarea Patronatului.
 Strugurii pentru vin se tranzacţionează în ţară cu preţul de 0,8 – 1,2 lei/kg.  (agroinfo.ro)