mai putini miei sacrificati de Pasti

 

În preajma Sărbătorilor Pascale, crescătorii de ovine vizează sacrificarea a 2,5 milioane de capete de miei, mai puţin cu 500 de mii decât în anul trecut.

 Ciobanii spun că vor vinde la preţuri cel puţin similare cu cele de anul trecut, respectiv între 10-12 lei kg în viu şi între 20 şi 25 de lei/kg pentru carnea în carcasă. “Cred că în acest an se vor sacrifica în jur de 2 - 2,5 milioane de miei, mai puţin decât anul trecut, pentru că lumea este tot mai săracă. Anul trecut au fost sacrificaţi în jur de 3 milioane de miei. Cine a cumpărat altă dată un miel, acum cumpără doar jumătate, iar cine lua jumătate, acum ia numai un sfert. Preţul la intern nu diferă faţă de anul trecut şi este între 10 şi 12 lei kilogramul în viu şi între 20 şi 25 de lei kilogramul la carnea în carcasă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de ovine din Bistriţa-Năsăud, Ioan Câmpeanu.
 Potrivit acestuia, românii preferă mieii cu o greutate de 9 - 10 kg, cel mult 12 kg, în timp ce italienii cumpără miei cu o greutate mult mai mică, de numai 5-6 kg. În această perioadă, ciobanii români exportă doar în Grecia şi Italia, pentru că Turcia a rămas în continuare o piaţă blocată exporturilor de ovine româneşti, cu toate că, în ultimul an, au fost făcute eforturi la nivel guvernamental pentru deschiderea acestei pieţe.
 Ciobanii afirmă că, în ultimul an, chiar dacă a fost o iarnă mai uşoară şi cheltuielile au fost puţin mai scăzute, subvenţia acordată de stat pe cap de animal s-a micşorat şi a fost introdus şi impozitul pe norma de venit. Efectivele de ovine se ridică în prezent la circa 10 milioane de capete, din care 9,2 milioane sunt declarate la APIA, afirmă Ioan Câmpeanu. Sursa: Agerpres