micii romanesti

 

 Ministerul Agriculturii informează că în 20 februarie 2014, DG SANCO a pus în discuţie pe agenda Comitetului Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătatea Animalelor (SCFCAH) proiectul de regulament al Comisiei care prevede includerea aditivilor necesari pastei de mici în legislaţia actuală (anexa II a Regulamentului 1333/2008).

 În cadrul acestei reuniuni, conform procedurii, Comisia a supus mai întâi discuţiei proiectul, pentru a decide dacă se poate întruni o majoritate calificată (minim 260 voturi din total 352), în vederea înscrierii acestuia ca punct de vot cert pe agendă.

 Datorită demersurilor realizate de România, o serie de State Membre şi-au revizuit poziţiile în sensul susţinerii propunerii legislative.

 Cu toate că nici un Stat Membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste State au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale.

 În această situaţie, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările Statelor Membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie.

Micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor

 Micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi pe piaţa internă a UE, cu folosirea aditivilor în discuţie.

 Comercializarea pe piaţa internă UE nu ar fi practic posibilă dacă s-ar interpreta stricto-senso legislaţia în vigoare.

 Totuşi, se acceptă continuarea comercializării ca şi până în prezent, având în vedere că includerea aditivilor necesari pastei de mici este cuprinsă în propunerea de Regulament, că SM nu au respins această propunere şi că procedura de adoptare continuă (nefiind întreruptă) în condiţiile în care discuţiile de astăzi nu au permis încă adoptarea noului Regulament. Ca urmare, nu este exclusă posibilitatea ca un eventual SM să nu accepte pe piaţa sa produsul în cauză.

 Prin Acordul semnat anul trecut de Asociaţia Română a Cărnii cu MADR, Ministerul Sănătăţii, ANSVSA şi ANPC producătorii români au convenit ca până la finalizarea negocierilor producerea şi comercializarea micilor să realizeze doar în România, precizează Ministerul Agriculturii. (agroinfo.ro)