miei mai scumpi?

 

 Nemultumiti de cresterea numarului de taxe si impozite pe care trebuie sa le achite, crescatorii de oi anunta scumpiri de 10% pentru perioada Pastelui. Astfel, daca anul trecut am putut cumpara carcasa de miel la 23 de lei kilogramul, pentru anul acesta nu vom plati mai putin de 25 de lei.

 „Mieii fatati devreme, inca din decembrie 2013, vor ajunge sa cantareasca si 20 de kilograme, insa in mod normal ceilalti vor avea 10 - 12 kilograme. Pretul kilogramului va mai creste fata de anul trecut, de la 23 la 25 de lei, din mai multe cauze: subventia pe cap de ovina a scazut, s-a a­daugat si impozitul pe animale, dar si pretul crotaliului, pe care nu-l mai suporta statul, ci fermierul. Desi se vorbeste despre sprijinirea crescatorilor de animale, noi nu simtim vreo imbunatatire a situatiei, ba din contra, ni se pun pe umeri noi taxe. In privinta noului PNDC 2014 -2020, se tot vorbeste despre sprinjinul acordat, dar nu suntem optimisti, fiindca nu ni s-a demonstrat un interes evident pentru zootehnie din partea guvernantilor“, a declarat Ion Hiru, Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine - Caprine din Arges.
 Iarna blanda si abundenta furajelor au facut ca primii miei sa apara in ogradele crescatorilor cu aproximativ doua luni mai devreme decat in mod normal, prin urmare, in perioada sarbatorilor de Paste numarul animalelor ar putea fi mai mare decat cel de anul trecut.
 Cea mai mare parte a productiei va lua, insa, calea exportului. Mieii din Romania sunt preferati de tarile arabe, precum Libia sau Siria, de tarile Europei de Vest, iar mai nou de chinezii, care in urmatorii trei ani si-au propus sa achizitioneze de la noi nu mai putin de trei milioane de oi.
 Potrivit datelor INS pe segmentul ovinelor si caprinelor, numarul total de sacrificari si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 20,7%, respectiv cu 53,1%. In 2013, comparative cu 2012. Astfel pentru anul trecut s-a inregistrat un total de 7,190 milioane de capete si o productie de 76.599 tone. Taierile din unitatile industriale specializate au crescut, atat din punct de vedere al numarului de capete sacrificate cu 40%, cat si al greutatii in carcast, cu 39,5%. (agroromania.ro)